27 Ağustos 2011 Cumartesi

Çözüm değil sorun merkezi...

Aradığında ulaşamıyorsun, ama onlar işinizin en yoğun anında, kritik bir toplantıda, plajda, ya da hastanenin “acil”inde bile sizi yakalayabiliyorlar. Sözünü ettiğimiz, kurumlar, şirketler ile tüketici arasında “köprü” amacıyla kurulan “çağrı merkezleri.” Bankalar, kamu kuruluşları, hastaneler, internet sağlayıcıları, “çözüm ortakları”, telekom hizmetleri, sigortacılar, kısacası işinizin düştüğü kamu-özel kurumlarının çoğunlukla “444”lü numarayla başlayan “çağrı merkezi”nin çevirmek durumundasınız. Diyelim ki, siz şanslı azınlıktansınız ve bu merkezlere hiç işiniz düşmüyor. Ama bir telefonunuz varsa ve de açıksa, onlar en olmadık zamanda size ulaşabililiyorlar, yani hiçbir şekilde “kurtuluş yok.” İşte örnekler:

‘İnternet sağlayıcım değişmiş!’
Gazeteci bir arkadaşım internet sağlayıcı olarak “ttnet”i kullanıyordu. Memnundu da... Ancak bir gün telefonu çalıyor, “Hanımefendi, biz ttnet çözüm ortağıyız, size daha cazip teklifimiz var, hızınızı şu kadar yükselteceğiz, fiyatı şuna indireceğiz, şu avantajlardan, şu kampanyalardan yararlanacaksınız...” Tabii konuşma birebir böyle değil. Ama haber gündemiyle boğuşan, arkadaşım, telefondaki sesin söylediklerini tam da dinleyemiyor. Sanıyor ki bu “cazip” teklifler ttnetten geliyor ve son duyduğu “onay veriyor musunuz” sorusuna “evet” yanıtını veriyor. Tabi ertesi ay fatura geldiğinde şaşırıyor, kendisi “ttnet abonesi” olduğunu sanırken, bir bakıyor ki, “turk.net” abonesi olmuş. Nasıl taktik ama? Sonuçta arkadaşım, yine “farkında olmadan”, belli süre “turk.net” aboneliği taahhüdünde de bulunmuş olduğu için istemese de orada kalmaya mahkum.

Onun için diyorum ki, siz siz olun, kafanız meşgulken, işiniz yoğunken, ya da kullandığınız hizmetten memnunsanız, asla ve asla, “çağrı merkezleri” aracılığıyla gelen “cazip tekliflere” onay vermeyin! Yeni bir sisteme geçecekseniz, iyice araştırın ve mümkünse doğrudan abone merkezlerine gidip, size verilen sözleşmeyi okuyup, öyle yeni sisteme geçin. Özellikle bankacılık işlemlerinde, daha dikkatli olmanızı öneririm.

İndirimle katlanan faturalar
Bir başka örnek: Vatandaş ttnet abonesi. Bu kez bizzat ttnet kendisi arıyor, “4 gb kotalı sınırlı tarifenizin hızını 8 mbps’e yükseltiyoruz. 1 yıl bizde kalmayı taahhüt ederseniz, bu süre içinde 29 lira yerine 14 lira ödeyeceksiniz, bu sisteme geçmeyi kabul ediyor musunuz?” Kim etmez ki, hem internetiniz hızlanacak, hem de daha yarı fiyatını ödeyeceksiniz. Hoop geçiyorsunuz yeni sisteme... Sonuç: 4-5 yıldır hiç “kotayı aşmamışken”, “indirimli” tarifeye geçtikten sonra her ne hikmetse her ay kotayı aşıyorsunuz ve 50-60 TL fatura ödüyorsunuz. Çağrı merkezini arıyorsunuz, defalarca. Çünkü sorununuza çözüm bulamıyorsunuz. Faturayı ödediğinizle kalıyorsunuz. Sinirinizin daha bozulmasını istemiyorsanız, ya internet sağlayıcınızı değiştireceksiniz, ya da doğruca Tüketici Hakem Heyetine gideceksiniz. Ve bir kez daha yineliyorum, asla ve asla telefonla onay istenen “kampanyalara”a katılmayın!

Vivaldi sever misiniz?
Seven de vardır sevmeyen de... Ben sevenlerdenim. Ama bir bankanın “çağrı merkezi”ni arayıp da, sürekli “bir başka müşteriyle” ilgilenen müşteri temsilcisini beklerken, Vivaldi dinlemeyi hiç sevmiyorum. Çoğu firma artık farklı müzikler de çalıyor. Bazı firmalar ise “fırsat bu fırsat” deyip, araya bir dolu “reklam” attırıyor. İnatçıysanız, en fazla 5 dakika telefon başında bekliyorsunuz. Yaptığım küçük araştırmaya göre müşteyi en fazla bekletenler de zaten bankalar. Ulaşamayınca ne yapıyorsunuz, tekrar tekrar deniyorsunuz. Sonuç: Kabaran telefon faturası, bozulmuş sinirler, çözülememiş sorunlar.

Kendimce bulduğum çözüm şu; Banka, internet sağlayıcı, telekom, ya da arıza bildirimi konusunda çağrı merkezini aradığınızda uzun uzun reklam, tanıtım dinlemek istemiyorsanız, “kısa yolları” ezberleyin. Kredi kartınızın ekstresini öğrenmek için hangi tuşa basacağınızı aklınızda tutmak gibi. Bu size hem zaman kazandıracak, hem de faturalarınızın gereksiz şişmesini bir nebze olsun engelleyecektir.
(26 Ağustos 2011 tarihli Cumhuriyet Ankara ekinde yayımlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder