1 Mayıs 2012 Salı

Ayakkabılar çıldırmış olmalı!

Elbette bahar insanı biraz nevrotik, biraz çılgın yapar... Renkler canlanır, insanın gözü gönlü açılır. Ama ben bu sezon kadar ayakkabıların bu kadar renklendiğine tanık olmadım. Klasik ayakkabı renkleri “siyah-kahve-taba-bej”in pabucu sahiden damda. Bir süredir kendime uyguladığım “AVM perhizi”ni bozup da geçen hafta CEPA ve Kentpark’ta sıkı bir tur atınca gördüm, ayakkabılardaki renk cümbüşünü...

Sıklamen ya da turuncu, ya da “türbe yeşili” ya da “saks mavisi ” rugan ayakkabı giymek harbi cesaret isterdi ki öyle çok eskiyi de kastetmiyorum, örneğin geçen sezon, en fazla “kırmızı”yı tolore edebilmiştim.
Aslında CEPA’ya, şöyle “vitrinler çiçek açtı” kıvamında bir ziyaret planlamıştım ama uçuk kaçık ayakkabıları görünce, fikrim değişti elbette. Peşinen söyleyeyim, baharlık yazlık ayakkabıların hemen tamamına yakını gerçek deri değil. İmitasyon deri ve kumaş ağırlıklı olduğu için fiyatlar, yeni sezon ürünler olmasına rağmen uygun.

Fiyatlar ortalama 50-80 TL

Elbette marka fiyatı etkiliyor, yani Divarese’den ya da, Nine West’ten aldığın ayakkabi ile ile Koton’dan ya da ne bileyim Mudo’da aldığın ayakkabı arasında fark var. Ama fiyat farkı çoğunlukla kullanılan malzemeden kaynaklanıyor. Bir kere aldığın ürün deriyse, fiyat fırlıyor doğal olarak. Ama yazlık, kumaş ayakkabıların fiyatı ortalama 50-80 lira aralığında seyrediyor.
Ama asıl işi “ayakkabıcılık” olmayan ve giyim-kuşam adına aksesuardan, mayoya kadar her şeyi satan mağazalarda 30 liraya bile bulmak mümkün. Bir de en hoşuma giden bu sezon “spor” ayakkabılara “dolgu topuk” takviyesi yapılması ki, benim gibi “boy fakiri” olanlar için biçilmiş kaftan.

Ucuz ayakkabı ne zaman iyi?

Ben ayakkabıda “ucuzcu” değilim, örneğin kışlık ayakkabılarda gerçek deri olmasına mutlaka özen gösterilmesini öneririm. Çünkü, o kötü malzemeden ya da ne bileyim imitasyon deriden yapılan ayakkabılar, sonraları ayaklarda dönüşü olmayan deformasyonlara yol açabiliyor ya da Orhan Veli’nin, Süleyman Efendi’si gibi yıllarca “acı çektiren” nasırlarla yaşamak zorunda kalabiliyorsunuz. “Kötü koku”yu da cabası olarak ekleyeyim. Aldığınız ayakkabı deri değilse bile yine de rahatlığına, ayak yapınıza uygun olup olmadığını kontrol etmekte yarar var.
Ama yazlık ayakkabıları istisna tutuyorum. Çoğunlukla sandalet tarzı açık ayakkabılar revaçta olduğu için, çok para verip, bir tek ayakkabı almak yerine, örneğin bir deri ayakkabı fiyatına 3 kumaş ayakkabı almak mümkün.
Eh bahar ve yaz aylarında giysiler de renklendiği için giysinize göre ayakkabı seçeneğini çoğaltmak mümkün ki bu kadar çılgın rengin bir daha “zor” görüneceği bu sezon, fırsatı kaçırmayın derim. Ancak, illa da “daha uygun” olsun diyorsanız, gelecek haftayı bekleyin, çünkü haftaya “Anneler Günü” indirimleri başlayacaktır.
Bu arada sanmayın ki sadece kadın ayakkabıları renklendi, o ağırbaşlı erkek ayakkabılarına bile bir haller olmuş. Benim gibi “Erkek de kırmızı mı giyermiş” diye düşünenlere önerim, Mudo’nun erkek reyonundaki kırmızı “süet” ayakkabıyı görmeleri. Kesinlikle “erkekliğe halel getirecek” bir görüntüsü de yok ...

Çantalar gökkuşağı

Ayakkabılar çıldırdı da, çantalar geri mi durur? Yazlık çanta deyince akla genelde “bej, beyaz, taba” renkler gelir ya, bu sezon çantalar da renklenen ayakkabılara paralel olarak “gökkuşağı” olmuş vaziyette.
Kış sezonunda genelde “iki renk” olan çantalar, mevsim bahara döndüğünde birkaç renge dönmüş. Gerçek-imitasyon deri çantalarda sarılar, turuncular, yeşiller, maviler beraber bolca kullanılırken, kumaş çantalar çiçek açmış. Kalitesine göre çanta fiyatları değişse de orta kalite ve güzel bir çanta için 70-80 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Ama birkaç rengi içinde barındırdığı için hemen her ayakkabı ve giysiyle kullanım avantajı sunuyor.
(30 Nisan 2012 tarihli Cumhuriyet Ankara ekinde yayımlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder