21 Nisan 2012 Cumartesi

Şehir Fırsatları...

Öyle çokmuş ki, gezindikçe öğrendim. Sanmayın ki Ankara kazan ben kepçe fırıl fırıl dolaşıyorum da, nerde ne var her şeyden haberim oluyor. Buna ne zamanım, doğrusu ne de enerjim yeter. Ama nerede ne indirimde, kim ne fırsat sunuyor, hepsine sadece reklamlardaki gibi söyleyeyim bir “tık” uzaktayım.
Sözünü ettiğim elbette, internet üzerinden, şehir fırsatları sunan siteler. Sayıları çok fazla, benim itibar ettiğim birkaç tane... Sektörde öne çıkan firmalar, Grupanya, Groupfoni, Groupon görünüyor. En azından Ankara’da en etkin bu markalar.
Meyhaneden mücevherata...

Meyhaneden, şık bir akşam yemeğine, konserden, telefon aksesuarına, manikür-pedikürden, mücevherata, çocuk bezinden, cilt bakımına ve hatta ev temizliğine ve hatta son dönemde oldukça popüler olan “aşçılık kurslarına” kadar her konuda hizmet, yüzde 97’ye kadar indirimlerle sunuluyor.
“Nasıl oluyor da bu kadar ucuz oluyor?” diyenlere önerim, biraz olaya “Üzümünü yiyin bağını sormayın” penceresinden bakmaları.
Sistemin özü, internet üzerinden hizmet ve ürün satışına dayanıyor. Nasıl ki internet üzerinden konfeksiyon ya da mutfak gereçleri satın alabiliyorsanız, “şehir fırsatı” sunan siteler de o kentteki belli firmalarla anlaşıp, belli sayıda hizmet ya da ürünle ilgili indirim sunulmasını sağlıyorlar.

Sauna, aşçılık ve...
Yapılan indirim süreyle sınırlı. Örneğin GOP Şehir Kulübü’nde 200 lira olan 1 aylık havuz-sauna ücreti 100 liraya indirilmiş, ancak bu fırsat için en fazla 2 günlük süre tanınıyor. Bu süre içinde bu fırsatı satın aldığınız taktirde 20 Haziran’a kadar kullanmanız gerekiyor. Tabii, bu süreler standart değil, yapılan anlaşma ve talebe göre süre çok daha uzun veya kısa tutulabiliyor.
Şehir fırsatlarını sunan siteleri gezerken, oldukça eğleniyorum, çünkü gerçekten insanın ufkunu açtığı gibi günlük yaşamınızda aklınıza hayalinize gelmeyecek “hobiler” edinmenizin de yolunu açıyor.
İşte o nedenledir ki her sabah mailime gelen “fırsat” iletilerini heyecanla açıyorum, “acaba ne sürprizler var” diye. Benim en çok ilgimi çekenler, Quick China’da Uzak Doğulu şeflerin verdiği “suşi” kursu ve Büklüm Sokak’taki “Cook in Class”ta 2.5 saatlik “el yapımı çikolata kursu”ydu, ki 2.5 saatlik kurs normalde 250 liraymış ama işte bu “fırsat”ı yakalayanlar için bu 55 liraya iniyor.

Çocuklar unutulmuyor

Sunulan fırsatlar, mevsim ya da konjonktüre göre de belirleniyor. Örneğin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftası’na girdiğimiz şu günlerde, çocuklara dönük etkinlikler ve indirimler oldukça popüler.
Elbette bu yazı yayınlanana kadar belki de “fırsat”ın süresi dolmuş olabilir ama örneğin Groupon, A City AVM’nin mini lunaparkında 5 bilet ve bir uçan balonu 7 lira 90 kuruştan satışa sunuyor ki, fırsatı alanlar 17 Haziran’a kadar bu indirimden yararlanabiliyorlar. Ayrıca, oyuncak, çocuk odası aksesuarları, kalem-boya setleri de şu sıralar sunulan gözde “fırsatlardan.”
Sürprizleri sevenler ve “en ilginç hediyeyi” arayanlar için de gerçekten biçilmiş kaftan diyebilirim bu siteler. Çünkü, eşinize dostunuza, çoluğunuza çocuğunuza ve tabii ki sevgilinize bir konser, ya da bir akşam yemeği ya da hafta sonu için hoş bir “tatil” hediye etmek pekâlâ mümkün.

Kötü sürprizlere karşı...

Tabii fırsatı satın alıp, internet üzerinden kayıt yaptırmak yetmiyor. Eğer bir hizmet satın alıyorsanız, örneğin akşam yemeği, kuaförlük hizmeti gibi, mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Zaten size sunulan fırsatın yanında, adres ve telefon da veriliyor.
Tabii sunumda her şey çok iyi güzel de, yakın çevremden eşten dosttan, sunulan fırsatlarla ilgili “nahoş” duyumlar da yok değil. Özellikle bazı restoranlar, fırsat ürünü dışındaki “ekstralarda” inanılmaz yüklü fiyatlar çıkarabiliyorlar ki bunlara karşı uyanık olmakta yarar var.
Ayrıca her nedense “iyi ve manzaralı” masalar da dolmuş olabiliyor. Ben denemedim ama özellikle kuaför ve cilt bakımı yapılan merkezlerde kullanılan ürüne de mutlaka dikkat etmekte yarar var ki örneğin “ucuz” olsun diye, kalitesiz saç boyası kullanılıyorsa, güzelim saçlarınız bir anda keçeye dönüşebilir.
(21.04.2012 tarihli Cumhuriyet Ankara ekinde yayımlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder