7 Şubat 2012 Salı

Sezonun son fırsatları...

Aralık sonunda “yeniyıl münasebetiyle”, minik minik başlayan sezon sonu indirimleri, şubat ayına girdiğimiz şu günlerde “tavan” yapmış durumda. Ama sezon sonunda ne yazık ki her zaman, her istediğini bulmak mümkün olmuyor. Ki benim için de aynen öyle oldu. Sezon sonuna ertelediğim yeni bir “anorak” için tam 3 alışveriş merkezi gezdim. Çok sevmeme rağmen ne yazık ki Tunalı ve Kızılay’da vitrin bakma turum, dondurucu soğuk nedeniyle sekteye uğradı. Başkentin soğuyla birleşen ekonomik kriz beklentisinin yarattığı tedirginlik, alışveriş merkezlerini (AVM) de fena halde vurmuş. Olmayınca olmuyor, tabii ki istediğim gibi bir şey bulamadım, ama “indirim günleri”ne dair epey gözlemim oldu. İki günlük iznimi de fırsat bilerek, sadece giyim çocuk alışverişine, kozmetikten, elektoniğe, ev dekorasyonundan, mutfak malzemelerine kadar her şeye bakma olanağım da oldu.
İşte önerilerim:

Çocuklara alışveriş yaparken...
 Çocukların gelecek yılki kışlıklarını stoklamak için de ideal bir dönem. Ancak bir iki küçük uyarıda bulunayım: C&A’dan alışveriş yaparken, çocuğunuzun normal bedeninin bir üstünü almakta yarar var, çünkü kalıpları son derece dar. Bir de Marks&Spencer’dan çocuklar için yazın serin, kışın sıcak tutan ve teri tamamen içine çektiği için hasta olmalarını da engelleyen “termal atlet ve içlikler”i herkese öneririm ki, fiyatı pamuk atletin iki katı olduğu için, indirim fırsatını kaçırmayın derim. Giyim, kuşam konusunda özetle, şu sıralar, kaban, mont, kazak, bot, çizme gereksinimi olanların ellerini çabuk tutmalarında yarar var. Çünkü, şubat’ın ikinci yarısından sonra artık stoklar eridiğinden istenilen şeyi bulmak oldukça zor.
Giyim-kuşamda yüzde 70 indirim

 Giyim-kuşam açısından bakınca, indirimde favorilerim, çalışan kesimlere hitap eden Fabrika ve İpekyol... Ünlü “Zara indirimi” ise bitmek üzere, sezon kreasyonları ön plana çıkmış durumda. Mango, Koton yüzde 70’leri bulan ve her kesime hitap eden tarzıyla, “kaçırılmayacak fırsatları” sunanlardan. Mango’nun yeni keşfettiğim erkek reyonu ise hem kaliteli hem fiyatları son derece uygun.
Mutfak fırsatları

Bu sezon sonunda asıl dikkatimi çeken elektonik mağazaları ve eskilerin “züccaciye” diye nitelendirdiği mutfak ve ev dekorasyon ürünlerindeki Esse’nin gelenekselleşen “kırmızı noktalı ürün”lerdeki indirimi dışında Paşabahçe, Boyner’in de aralarında bulunduğu birçok mağaza yüzde 50’ye varan indirim yapmış. Ev dekorasyonu deyince İkea’yı “es geçmek” olmazdı. Ancak ne yazık ki, “kış indirimi” bugün sona eriyor. Bu konuda verebileceğim “iyi haber”, İkea’nın internet üzerinden de satış başlatmış olması.
Ödeme kolaylığı var, ama kârlı değil

Elektronikte, “indirim” kampanyaları dışında bir de Kızılay AVM’nin yanında açılan Ev-Kur gibi “uzun vade” seçeneği sunanlar var. Gittim, gördüm, bilgisayardan, küçük ev aletlerine kadar her şeyi, ilk ödemesi haziranda başlamak üzere 15 ay vadeyle almak mümkün. Ama kesinlikle “kârlı” değil. Çünkü, vade uzadığı için fiyatlar ikiye katlamış durumda ki, elektronikte teknoloji hızla değiştiği için, o kadar uzun vadeyle yüksek fiyata almak yerine, birkaç ay fiyatın düşmesini beklemek daha avantajlı.
(4 Şubat 2012 tarihli Cumhuriyet Ankara ekinde yayımlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder