25 Eylül 2011 Pazar

Outlet’in ‘en iyisi’: Optimum

Ankara’da yaşıyorsanız, AVM’ler yaşamınızın bir parçası demektir, hele kış günlerinde... Zaten şehir dışından misafiriniz geldiğinde de ilk gidilecek yerlerden birisi mutlaka o sıralar “yeni açılmış” olan AVM’dir. Belki erkeklerin bir bölümünü istisna tutmak gerekir ama biraz da latife yollu diyeceğim odur ki: Her Ankaralının gönlünde bir “alışveriş merkezi yatar.”

Bizim ailenin favorisi Ermayan girişindeki Optimum Outlet AVM’dir. İstanbul yolu üzerindeki sayıları artık 10’u bulan ve Ankara genelinde çokça yaygın olan “outlet center”ların çoğunu gezmiş birisi olarak, tercihimi değiştiren bir başka “outlet center” açılmadı henüz. Bu tercihi yaparken, Etlik’te yine “outlet” konseptiyle hizmet veren Antares’i istisna tutuyorum, çünkü henüz oraya yolum düşmedi. Ama “İlk fırsatta gidilecekler” sırasının ilkinde Antares var...
Kalite ucuza...
Optimum, Ankara’nın ilk “outlet” AVM’si, 2004’de açıldı. “Eski” bir Eryaman sakini olarak biliyorum ki, açıldığı günden beri, Ankaralıların yoğun ilgisi hiç eksilmedi. tersine arttı. Öyle ki, 2 yıl sonra ilk yapıldığından daha büyük bir binayla “genişledi.” Başkentliler, özellikle giysi alışverişlerinde “seçicidir.” Yani salt “ucuz, ucuz olsun benim olsun” demez, “ucuz olsun ama kaliteli de olsun” mantığı alışverişte ağırlık kazanır. Malum, memur-bürokrasi kenti. Bir kere giysiler “marka”, gardropta mutlaka ama mutlaka, “birkaç takım elbise” olacak. O nedenledir ki, “kaliteyi ucuza alma” hesabındaki Ankarallar için Optimum biçilmiş kaftan bence...
Sezonu, sezon sonu, fasonu...
Çünkü birçok ürün çeşitliliği açısından en geniş “outlet” mağazalarına sahip. Ayrıca sadece “sezon sonu” değil, birkaç sezon öncesi ürünler ile sezon ürünlerini aynı mağazada bulabilirsiniz. Örneğin benim ilk uğrak yerlerimden Mango’nun Optimum mağazasındaki kadar ürün çeşitliliğini hiçbir yerde göremezsiniz. Keza Park Bravo da öyle. Bir üst kattaki Mudo’da “uğramadan geçemediğim” yerlerden örneğin. Vakko, Beymen gibi “ortanın üstü” kesimlere hitap eden markaların da “outletleri” var, ama açıkçası benim çok ilgi ve “bütçe” alanıma girmediği için fazla uğradığım söylenemez. Bunun yanı sıra, özellikle “çalışan kesimlere” hitap eten Network-Fabrika’nın outletlerinde, gömlek, takım elbise ya da kumaş pantolon-etek seçenekleri oldukça geniş ve fiyatları da uygun. Markaların “ikinci kalite” ürünlerini de yine daha uygun fiyata bulmak mümkün. Örneğin Park Bravo’nun ikinci kalite ürünleri “Parks” markası altında satılıyor. Ama aynı yerde Park Bravo markalı ürünleri rahatlıkla uygun fiyata bulabiliyorsunuz. Ama “en ucuza, en kaliteli arıyorum” diyenler için tereddütsüz göstereceğim adres Mango. Acil gece giysisi gereksininiz olduğunda da, başka yerlere avuç dolusu para dökmeden önce vaktiniz varsa yine bir Mango’ya uğramakta fayda var. Elektronik mağaza zinciri Medya Markt’ın da ilk mağazası Optimum’da açılmıştı, şimdi birkaç yerde daha var. Elektronik meraklıları için Teknosa’nın yanı sıra Medya Markt da önemli bir cazibe merkezi. Özellikle kampanyalı ürünleri, piyasaya göre uygun almak olası. Optimum’da elektronik ve beyaz eşya, mobilyanın da “outlet”i var. İki katlı mağazada hizmet veren Beko-Arstil’de, “seri sonu mobilya” ve beyaz eşya bulunabiliyor örneğin.
Sosyal sorumluluk duyarlılığı
Artık müşteri AVM’ye sadece “alışveriş” için gelmiyor: Çocukların sıkılmaması için eğlence olanakları sunulması, AVM’de ortalama 3 saat geçirildiğine göre restoran ve kafeler olmazsa olmazlar. Optimum sinemaları haricinde minikler için “buz paten pisti” ile genelde çocukların ilk uğrak yeri, tabii çocuklarla gidince benim de... Ayrıca “çocuk kulübü” de buz patenine ilgi duymayanlara eğlence alternatifi sunuyor. Her hafta sonu 13.00-17.00 saatleri arasında kum boyama, oyun hamurları, resim aktivitelerine katılıyorlar.
Açıldığı günden bu yana Optimum’un bana “sıcak” gelmesinin bir başka önemli nedeni de “sosyal sorumluluk projelerine” gösterdiği duyarlılık olmuştur. “Her Kitap Yeni Bir Dünya” adı altında yapılan kitap bağış kampanyası ile yoksul öğrencilere destek olunmuştu. “Otistik Çocukları Koruma Derneği ile El Ele” kampanyası, “Anne-Baba destek programı”, anımsayabildiğim etkinliklerden.

1 yorum:

  1. Kırmızı Outlet

    Kırmızı Outlet' ın giyim sektöründe önde gelen bir mağaza olması oldukça dikkat çekici. Kırmızı Outlet ile emin adımlarla şıklığa adım atabilir, tarz yaratabilirsiniz.

    Elbise,pantolon,gömlek,kazak,hırka,yelek,mont,jean,mavi,colins,lcw,ltb,rodi.

    Kırmızı Outlet - www.kirmizioutlet.com

    YanıtlaSil