18 Temmuz 2011 Pazartesi

Buyrun tatil alışverişine!

Ankara’da gazeteciler, siyasetin toz duman ortamında, biraz rahatlayabilmek için tatil planı konuşur... Ama plan çoğu zaman tutmaz. Çünkü Ankara’da her zaman bir “kriz” vardır. Öyle olunca da “erken rezervasyon” olanağı bulamazsınız. “Şöyle arkadaşlarla bir tatil yapalım” dersiniz, izin tarihlerini denkleştirebilmek, “deveye hendek atlatılarak” mümkün olabilir.

Bu nedenle ben tatile “pat” diye çıkanlardanım. İstisnayı bozmadım. Geçen cumartesi kararımı verdim, “salı günü tekerlek dönecek.” Zaman dar olunca, insan da “pratik” oluveriyor. Pazar iş çıkışını ve pazartesiyi alışverişe ayırdım. Önce alışveriş merkezlerine, sonra da Kızılay’ın “bulvar mağazaları”na attım kendimi. Alışverişin yanı sıra siz okurlar için de not tutmaya çalıştım...

İlk durak Kent Park olacaktı, çünkü tatil alışverişi için kafama “Decathlon”u koymuştum. “Çocuklara mayodan, havluya, deniz gözlüğüne kadar her şeyi bulabilirim” hesabı yapmıştım. Ama oraya gidince CEPA’yı “es” geçemezdim, geçmedim de... Tatil deyince, alışveriş listesinin başında elbette “mayo” yer alıyor. Doğruca Boyner’e yöneldim. Çeşit ve marka bol, biri uymazsa mutlaka diğeri uyar... Evet Zeki, Kom, Argentino daha bilmediğim bir sürü marka, “seç, beğen, al” diyor. Alayım da “fiyatlar”da kıpırdanma yok. Diğer reyonlarda indirim var mayolar olduğu gibi duruyor. Üstelik, fiyatlar 60 liradan başlayıp, yukarı doğru gidiyor ki, birçok yerde mayolarda üst sınır aynı fiyat... Sonra Koton’a uğradım. Koton bence son yıllarda gözlükten, şapkaya, mayoya kadar genişlettiği ürün gamıyla, hem kalite, hem de fiyat olarak süper. İyi ki gitmişim, bikiniler alt ve üst ayrı satılıyor. Dilediğin gibi kombine edebilirsin, fiyatlar da 9.90 ile 19.90 arası satılıyor. Kızım için 9.90’a üst alıp çıktım...

Tatilde spor sevenlere
Decathlon Fransa kökenli “spor malzemeleri” marketi. Türkiye’de sadece İstanbul ve Ankara’da mağazası var. Arkadaşlar geçen hafta 30 liraya yürüyüş ayakkabıları almıştı çok beğenmiştim. Tanınmış markaları ve kendi ürünlerini satıyor. Yani profesyonellere de, bizim gibi tatilcilere de hitap ediyor. Örneğin “tatilde balık tutacağım” derseniz, çeşit çeşit oltalar emrinizde. Görevliler, nasıl kullanılacağını da gösteriyor. İlk çocuk bölümüne yöneldim, çocuk mayoları 6-7 liradan başlıyor, oğluma bir mayo aldım. Normal standarttaki mayoların en pahalısı 60 lira. 10 liraya da alt ya da üst alabilirsiniz. Plaj havluları çok ilgimi çekti. İlk kez gördüm, tanıtımında “yer kaplamaz, maksimum su emer, hemen kurur” yazıyor. “Mikrofiber” kumaşlardan yapılmış. Bir mutfak havlusu kadar yer kaplıyor, fiyatı 15 lira... “Yeri dar” olanlara önerilir. Bazı etiketlerdeki “Made in China” yazısını görevliye sordum. “Bazıları öyle, ama Decathlon standartlarına göre üretiliyor” dedi. Deniz gözlükleri de 10 liradan başlıyor. Ama en azından bütçene göre seçme şansın var.

Güneşe karşı
Tatile giderken, güneş kremlerine bakmadan olmaz. Her şeyin olduğu gibi “kozmetiğin marketi” de var. Watson bunlardan biri. Büyük kozmetik mağazalarına göre daha ekonomik, önerilebilecek güneşten korunma ürünleri 25 liradan başlıyor, koruma faktörü oranı ve markaya göre yukarı doğru gidiyor. Roc, Clarins gibi bazı markalarda “3 alın 2 ödeyin” kampanyası var. Ha bir de Decathlon’da, “güneş ışınlarından” koruyan ve her yaşa göre satılan tişörtlere bakmayı unutmayın.

Bulvar mağazaları...
Eğer AVM’lerin, güneşsiz ortamından, birbirinin benzeri restoranlarından, çocuk oyun parklarından, hep aynı markaların mağazalarını dolaşmaktan sıkıldıysanız, Kızılay’ın bulvar mağazalarına ve Karanfil-Yüksel Caddesi arasındaki benim “circopçu” adını taktığım “binbir çeşit” mağazalarına göz atbilirsiniz. Markalar dışında seçenek sunuyor, fiyatlar da uygun, ancak kalite garantisi veremem! Örneğin ben tişört, şort alışverişlerimin bir kısmını oralardan yaptım. Ayrıca çakmaktan, babet ayakkabıya, çantadan takıya kadar akla gelebilecek her şeyin bulunduğu işporta tezgahlarına bakınmak bana göre keyifli.

BEĞENDİKLERİM
Bikinilerin alt ayrı üst ayrı satılması ve de her bütçeye uygun seçenek bulunması. Flo’da 29 liradan başlayan “hakiki deri” logosuyla satılan ayakkabılar

ELEŞTİRDİKLERİM
Yüzde 50’ye “varan” indirimler! Ben beğendiğim, almak istediğim ürünler içinde hiç yüzde 50’ye “varan”ını bulamadım!

BİR ÖNERİ
Eğer tatile çıkacaksanız, Hoşdere Caddesi üzerindeki (75 numara) “Erzincanlılar”a uğramadan geçmeyin. Ünlü markaların ihraç fazlası ürünlerini satan mağazada, tişörtler, elbiseler, şortlar 5 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Seçenek bol, fiyatta üst sınır 30 lira.

(15 Temmuz 2011 tarihinde Cumhuriyet Ankara'da yayımlanmıştır)(aysesayin1967@gmail.com)

1 yorum: